Żywienie

marzec 2024
UWAGA
W przedszkolu proponujemy:
 dobrze zbilansowaną dietę ogólną
dietę cukrzycową
dietę bezbiałkową
dietę bezglutenową
dietę bez laktozy
dietę lekkostrawną


Miło nam poinformować, że nasze przedszkole Mały Naukowiec posiada własną kuchnię, w której przygotowujemy smaczne i zdrowe posiłki dla naszych maluszków.
W ramach spotkań z rodzicami, realizujemy cykl warsztatów kulinarnych na temat zdrowych zasad odżywiania się.
Mamy świadomość, że tylko ścisła współpraca z rodzicami zaowocuje prawidłowymi nawykami żywieniowymi wśród dzieci. Jesteśmy pewni, że się nam to uda.

Poprzez cykl warsztatów kulinarnych "Kuchenne Rewolucje" sukcesywnie zachęcamy dzieci do przygotowywania i kosztowania różnych potraw: sałatek owocowych, warzywnych, kotletów warzywnych, własnoręcznie wyciśniętych soków owocowych i warzywnych, domowych "kubusiów", wspaniałych domowych ciast często pieczonych na bazie mąki pełnoziarnistej, smakołyków z kaszy jaglanej, gryczanej, płatków owsianych, pysznych naleśników nie tylko własnoręcznie przygotowanymi dżemami, zdrowym kremem czekoladowym, ale również z nadzieniem warzywnym i na "ostro:
Unikamy żywności z ogromną ilością cukru i wysoko kalorycznech: batoników, cukierków, "kupnych" soków i kolorowanych jogurtów.
Rodzice, jeżeli chcecie zapewnić prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny  dziecka, zapraszamy do naszej placówki, gdyż tylko prawidłowo skomponowany jadłospis jest jednym z wielu czynników, które to gwarantują.

Zapraszamy do naszego przedszkola: 605 446 113



=======================================================
Nasze Przedszkole od września 2015  uczestniczy w ogólnopolskiej kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu: Zdrowy Przedszkolak.

Kochani Rodzice, jeżeli dbacie o zdrowie Waszego Dziecka, nie podawajcie mu  najbardziej szkodliwych 13 potraw. W naszym przedszkolu ich nie znajdziecie. Mówimy zdecydowanie stop przeciw poniżej opisanym produktom.

Jogurt owocowy

Zawiera 2-3 łyżeczki cukru na 100 gramów produktu. Do strawienia takiej ilości cukru potrzeba wielu mikroelementów, w tym wapnia, który jest cennym składnikiem jogurtu - wszak głównie ze względu na ten składnik zaleca się jedzenie nabiału. Cukier zawarty w jogurtach owocowych stanowi ponadto doskonałą pożywkę dla różnego rodzaju grzybów, bardziej niż dla bakterii priobotycznych. Wsady owocowe w jogurtach nierzadko są "ulepszane" przy pomocy aromatów i barwników. Jogurty często zawierają też substancje zagęszczające w postaci modyfikowanej skrobi, czy tez mleka w proszku.

Parówki

Parówki to wędlina powstająca najczęściej ze zmielonych na drobno składników, takich jak: mięso, kości, jelita oraz odpadki mięsne, które nie nadają się do spożycia w formie nieprzetworzonej i nie są wykorzystywane w produkcji innych wędlin (MOM). Ponadto, do parówek dodawana jest woda, białka roślinne, które działają jak emulgatory np. soja - często genetycznie modyfikowana - oraz przyprawy smakowe: pieprz i duża zawartość soli, która obciąża nerki. W parówkach jest też dużo tłuszczu - nawet do 40%.

Słodkie kremy czekoladowe do pieczywa

Patrząc na reklamę w telewizji, wierzymy, że stanowią one źródło zdrowych orzechów
i dobrego kakao. Jednak głównymi składnikami takiego masła są cukier i tłuszcze, nierzadko utwardzane tłuszcze roślinne. Dodatkowo w składzie kremów czekoladowych znajdziemy serwatkę w proszku oraz lecytynę sojową. Częste spożywanie takiego masła zapewnia dziecku nadwyżkę kalorii, a  w konsekwencji zwiększa ryzyko otyłości i zaburzeń równowagi lipidowej, co w przyszłości może także prowadzić do chorób układu krążenia.

Słodkie, chrupiące płatki do mleka

To produkty wysoko przetworzone, powstałe z ziaren zbóż lub kukurydzy. Są bogate w syntetyczne witaminy i minerały, które dodaje się do nich, ponieważ w obróbce zbóż naturalne witaminy i minerały zostają utracone. Sztuczne witaminy i mikroelementy są znacznie trudniej przyswajane przez organizm niż te pochodzenia naturalnego. Dodatkowo płatki są dosładzane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, który jest obecnie jedna z głównych przyczyn otyłości. Słodkie płatki zawierają także substancje smakowe, które nie pozostają bez wpływu na zdrowe dzieci, a swoją chrupkość zawdzięczają fosforanom, które negatywnie wpływają na układ nerwowy.

"Sztuczne" pieczywo (typu: dmuchane bułeczki)

W skład domowego chleba wchodzi: mąka razowa, zakwas, sól, ziarna (słonecznik, siemię lniane, pestki dyni) oraz woda. niestety piekarze korzystają dziś z dodatków i polepszaczy: emulgatorów np E330, regulatorów kwasowości, cukru, mąki pszennej słodowej, karmelu, tłuszczu roślinnego i sztucznych barwników. Dzięki tym dodatkom zmieniają się właściwości pieczywa, np. dłużej zachowuje ono świeżość, czy jest bardziej puszysty. Dodatki te tylko na pozór są w pełni bezpieczne dla zdrowia, guma guar na przykład, choć jest uznawana za substancję nieszkodliwą, może powodować wzdęcia brzucha i problemy żołądkowe . Enzym transglutaminaza dodawany do chlebów czy rogalików w celu uzyskania bardziej rozciągliwego ciasta, może być przyczyną alergii. Warto też zwrócić uwagę na opakowanie chleba - nie powinien być on pakowany w folię. Badania wykazują bowiem, że na większości z nich znajduje się pleśń, która wydziela trujące mytotoksyny. Do chlebów i wypieków długoterminowych dodaje się substancje antypleśniowe, które podrażniają śluzówkę przełyku i żołądka, powodując refluks.

Produkty puszkowane

Np. pomidory z puszki, tuńczyk puszkowany - nawet te przeznaczone dla dzieci zawierają wysoki poziom bisfenolu A (BPA), Mimo, że ta substancja jest wydalana z naszego organizmu za pośrednictwem nerek, jednaj 1% może skumulować się w organiźmie. Bisfenol ma negatywne działanie estrogenne. naukowcy sprawdzają też jego działanie rakotwórcze oraz wpływ na zaburzenia koncentracji. warto dodać, że w niektórych krajach, takich jak Dania, kanada, Stany Zjednoczone, Korea, Japonia i Australia, wprowadzono zakaz stosowania tej substancji do produkcji butelek plastikowych przeznaczonych dla dzieci. Innym zagrożeniem, powiązanym bezpośrednio z produktami puszkowymi jest aluminium, które jest kumulowane w organizmie przez lata. uszkadza układ nerwowy, a z doniesień naukowych wynika, ze ma związek z występowaniem takich chorób jak Alzheimer lub Parkinson.

Soki z zagęszczonych soków lub przecierów

Do produkcji takich soków używa się koncentratów, które powstają poprzez odparowanie wody i usunięcie miazgi owoców. Aby uzyskać sok przeznaczony do picia, ponownie dodaje się wodę, która wcześniej została odparowana, odtwarza się na nowo aromat i dodaje miazgę z owoców. Do takich soków mogą być dodawane witaminy, sole mineralne i kwasy spożywcze. Dozwolone jest także dodanie cukru lub syropu glukozo fruktozowego. Jeżeli jest go nie więcej niż 2 łyżeczki na litr, producent nie ma obowiązku podawania go w składzie. Do soków warzywnych można dodawać sól, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Nektary i napoje to soki rozcieńczone z wodą i dosładzane. Pamiętajmy, że syrop glukozo- fruktozowy i cukier mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Polecamy więc do picia soki nieprodukowane z koncentratów owocowych czy warzywnych, które nie są dosładzane. Takie doki warto rozcieńczać z wodą.

Rozpuszczalne herbatki

Przykładowy skład takiej herbatki zawiera: cukier, glukozę, regulator kwasowości:kwas cytrynowy, ekstrakt z aronii, ekstrakty owocowe 0,45% (ananas, pomarańcza, banan, maltodekstryna), aromaty, witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, niacynę, witaminę B12, biotynę, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Patrząc na skład, odradzamy picie takich herbatek i polecamy naturalne herbaty owocowe, oraz napary bez dodatków smakowych czy zapachowych. Dzięki temu unikniemy spożywania dużej ilości "ukrytego" cukru oraz sztucznych witamin, które są znacznie gorzej przyswajane przez nasz organizm niż witaminy naturalne.

Gotowe budynie i kisiele, galaretki

Takie desery dostarczają dzieciom dużej ilości cukru i od 5 do 7 substancji zapachowych, m.in. sztucznych barwników i aromatów oraz syntetycznego kwasku cytrynowego. Jak wynika z raportu konsumenckiej organizacji "Center for Science in the Public Interest" (CSPI), sztuczne barwniki dodawane do kisieli, budyni, a także innych produktów, takich jak jogurty, płatki śniadaniowe, ciastka czy żelki powodują problemy neurologiczne, nadpobudliwość i choroby nowotworowe. Spożywana często jako dodatek do galaretek i kisieli śmietanka w proszku do ubijania zawiera również kilka sztucznych dodatków, np utwardzony tłuszcz palmowy, emulgatory, a także stabilizator.

Keczup

Nie zastąpi świeżego pomidora, ani soku pomidorowego. To produkt wysoko przetworzony powstający z koncentratów pomidorowych. Większość producentów  umieszcza w jego składzie konserwanty oraz wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, który - jak wykazują badania zwiększa ryzyko otyłości, uszkadza siatkówkę oka oraz niekorzystnie wpływa na układ nerwowy. Czytaj etykiety lub przygotuj własny keczup dla dzieci.

Słodkie wafelki, ciasteczka, batony

Są źródłem nadmiernej ilości węglowodanów (głównie cukru - ok. 60%) i tłuszczu ok. 30%. 100 gramów tego typu produktu dostarcza około 500 kalorii. Wyroby cukiernicze są wytwarzane z utwardzonych tłuszczy roślinnych, zawierające  niekorzystną konformację kwasów tłuszczowych trans. Są one odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu we krwi, w tym głównie niekorzystnej frakcji LDL. Słodkie masy w ciastkach czy pralinkach w około 70% składają się z tłuszczy. W produkcji słodyczy na skalę przemysłową stosuje się wysoko oczyszczoną mąkę pszenną, mleko w proszku, jajka w proszku, emulgatory sojowe (często niestety GMO), środki spulchniające oraz aromaty.

Mleko UHT

UHT jest mlekiem o przedłużonej przydatności do spożycia. Powstaje poprzez podgrzanie mleka do temperatury 143 stopni C, a następnie jego schłodzenie do 4-5 stopni C. na skutek tak dużej zmiany temperatury mleko ulega sterylizacji. W tym samym czasie dochodzi także do częściowej denaturacji białka, co skutkuje często zmianą smaku mleka. Mleko UHT przechowywane w lodówce może się więc popsuć, a my możemy tego nie zauważyć. Ponadto przy produkcji mleka UHT traci się więcej witamin niż w procesie pasteryzacji, dochodzi też do zmiany konformacji białek, co może mieć związek z występowaniem alergii.

Chipsy

To produkt wysokokaloryczny. Oprócz ziemniaków, w ich skład wchodzi: sól, cukier, przyprawy, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu) oraz barwniki nieobojętne dla zdrowia dzieci. Zawartość tłuszczy w chipsach jest bardzo wysoka, a dodatkowo zawierające izomery trans kwasów tłuszczowych. W chipsach znajdziemy także akryloamid, który powstaje podczas smażenia - substancja ta ma działanie rakotwórcze.

artykuł pochodzi ze strony zdrowyprzedszkolak.org
autor: Emilia Lorenc, dietetyk, biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz